BALDACCIS SENASTE EN
RIKTIG BLADVÄNDARE

Michael Nystås slukar "Sanningen" -
efter 120-sidig upptakt.


Ond, bråd död i Högsta Domstolen.
 Och en nyttig inblick i denna viktiga amerikanska institution.
 David Baldacci vet hur man väver ihop en spännande historia.
 Men startsträckan är onödigt lång.

David Baldacci slog igenom för ett par år sen med thrillern "Absolut makt", som avslöjade skumraskaffärer ända upp på Vita Huset-nivå. Den gången handlade det om en inbrottstjuv som såg USA:s president begå mord. Boken filmades senare med Clint Eastwood i huvudrollen.
 Detta underdog-perspektiv har Baldacci fortsatt med i sina följande böcker. I nya "Sanningen", hans fjärde thriller på svenska, handlar det om den livstidsdömde Rufus Harms, som under åverkan av en mystisk drog stryper en ung flicka 25 år tidigare.
 Ett brev från militären hjälper honom att återfå minnet av vad som hände den ödesdigra natten. För att rentvå sig skickar han en inlaga till Högsta Domstolen där han avslöjar namnen på sina antagonister, de som av ren ondska injicerade drogen i hans blod och fick honom att mörda flickan.
 Bland dem döljer sig givetvis några nu riktigt höga herrar, som inte skyr några medel för att bevara sin hemlighet.
 Naturligtvis börjar människor mördas.

"Sanningen" är en stundtals obehagligt spännande historia, men det dröjer 120 sidor innan berättelsen tar riktig fart. Då har läsaren presenterats för Michael Fiske, en ung notarie vid Högsta Domstolen, och den som hittar Harms inlaga i domstolens postrum och bestämmer sig för att undersöka saken. Det kostar honom så småningom livet, men detta avslöjas redan på fliktexten, så att jag nämner det här förstör på inget sätt läsupplevelsen.
 Andra med avgörande betydelse för handlingen är Michael Fiskes bror John, jurist och avhoppad polis, Sara Evans, notariekollega till Michael Fiske, Elizabeth Knight, domare vid Högsta Domstolen, samt bröderna Rufus och Joshua Harms.

av michael nystås


EN NY BOK:
David Baldacci: Sanningen
(Bra Böcker, 1999. 422 sidor. Originalets titel: The Simple Truth. Översättning: Sture Lundquist.)


LÄS OCKSÅ RECENSIONEN AV BALDACCIS FÖRRA ROMAN, "VINNAREN".

[ Hem ] | [ Innehåll ]